Första insättingen i Ryssland

Första insättningen i Ryssland är gjord. Mellan de två små prickarna ligger embryot. Nu hoppas vi att det fungerar. Håll tummarna! Första insättningen i Ryssland är gjord. Mellan de två små prickarna ligger embryot. Nu hoppas vi att det fungerar. Håll tummarna!

Insättningen blev senarelagd några dagar från ursprunglig plan då donatorns ägg var redo att plockas först lite senare. När jag fick det beskedet blev jag först lite nedstämd. Jag hade så mycket sett fram emot just det planerade datumet. Framför allt för att det var planerat på min pappas 75-årsdag och det känds som ett gott tecken. Men det gäller ju att försöka hålla humöret uppe. Vad spelar några dagar hit och dit för roll i det stora hela? Det får man ju intala sig i alla fall.

Patrik fick inte komma med in på rummet när insättningen skulle ske. Vi blev lite förvånade då vi båda trodde att han skulle få vara med eftersom han varit med på alla insättningar vi gjort både hemma och i Danmark. Men inte i Ryssland. Så han fick sitta kvar i väntrummet med spänd förväntan.
Väl nere i salen och rummet där jag skulle få byta om berättade min läkare för mig att vi fått hela 10 godkända embryon. Det är helt otroligt! I det paket vi köpt är vi garanterade 3 godkända, nu fick vi 10! Vad ska vi med alla dom till tänkte jag! Jag ska inte åka till Ryssland tio gånger för att försöka bli med barn. Det är inte planen. Men oavsett är det goda nyheter. Det betyder att vi har en bra donator och att hennes ägg och Patriks spermier fungerar precis som de ska!

När insättningen var klar fick jag en ultraljudsbild. På bilden syns två små prickar och där i mellan finns det lilla embryot. ”Pricken” som Patrik kallade det för när han fick syn på bilden. Så pricken heter det lilla embryot nu, och kommer nog att få heta hela graviditeten om det här går vägen. Håll tummarna!

En stund efter insättningen var det dags för den tredje behandlingen med Octagam. Den här gången i ett enskilt rum där Patrik inte heller fick komma in. Så det blev mycket väntan för hans del den här dagen. Men när allt var klart gick vi ut och åt lunch och någon timma senare kom vår chaufför till kliniken och körde oss till flygplatsen. Dags för att åka hem. Men efter en insättning i Ryssland får du rekommendationen att inte bära mer än tre kilo, så Patrik fick bära och dra båda resväskorna så att jag skulle slippa. Endast mitt handbage med en bok, lite vatten, telefon och hörlurar var det jag fick bära på.

Från och med insättningen började också intaget av progesteron med hjälp av sprutor. Den första sprutan fick jag på kliniken direkt efter insättningen och där efter sak de tas var 12 timma. Så det första jag fick göra när vi landat och fått våra resväskor var att gå in på toa och ta den andra sprutan. Kände jag mig inte som en nåldyna under dagarna i Ryssland efter alla behandlingar och prover, så kommer jag att göra det nu! Nu ska jag ta tre sprutor om dagen i magen. Och efter bara några dagar inser jag att jag sitter och letar efter bra ställen att sätta nålarna på. Snacka om att man får en känsla av att man injekterar helt andra saker, även om de andra injektionerna oftast sker i armen.

Några dagar innan insättningen träffade vi en sköterska som gick igenom en så kallad ”plan B”. Där berättade hon för oss att jag kunde välja mellan att ha både vatten och oljebaserad progesteron eller bara en variant av dem. Jag har ju hela tiden trott att jag var tvungen att ha båda varianterna. Den oljebaserade ska dessutom tas med lång nål i rumpan. Så valet för min del blev ganska lätt. Jag vill bara ha vattenbaserat progesteron. Det innebär att jag ska sticka mig själv i magen tre gånger om dagen eftersom jag också har blodförtunnande i sprutform, men hellre det än en lång nål i rumpan. Nu gäller det bara att vi får tag i mer eftersom det är en licens på det och inte självklart att få det utskrivet och godkänt.

Men under mötet om Plan B gick också igenom vad som sker om jag får onormala flytningar med svarta eller bruna prickar i eller om jag får mensvärkslikande känslor i magen. Då ska man fylla på med hormoner och lägga sig ner för att vila. Hur mycket beror på hur stora prickarna är och man ska genast kontakta kliniken och informera.

Samma dag som vi fick veta mer om plan B fick vi också chansen att vara med på ett seminare som självaste Olga höll i. Där berättade hon om embryons kvalitet och hur man betygsätter dem. Men det mest intressanta var två saker. Dels att det är 80% upp till embryot att det faktiskt blir något barn. För även om det är ett embryo av högsta klass, så finns det andra faktorer hos embryot som avgör om det sätter sig eller inte. Endast 20% beror på kvinnan, så länge hon är frisk vill säga. Så det Olga skickade med oss var att inte ta på oss skulden om det inte fungerar, för vi kan inte påverka det mer än vad vi redan gör med alla mediciner och vitaminer vi stoppar i oss. Det är upp till embryot!

Men det andra intressanta som hon också sa handlade om hormonnivåerna i kroppen och varför man kan behöva använda sig av plan B. Det beror helt enkelt på att hormonnivån i kroppen sjunker och att nivåerna då blir ojämna. Och då behöver du fylla på. Ibland räcker det med en extra spruta, iland måste du fylla på i flera dagar. Så bara för att du får mörka fläckar betyder inte det att du är på väg att få missfall, som det kanske många gånger betyder när du får barn på normal väg. Det beror helt enkelt på att du bränt för mycket hormoner. Det är därför de rekommenderar alla som gjort en insättning att ta det lugnt och inte utföra några pulshöjande aktiviteter alls. Risken är då att du bränner hormonerna för fort och då sjunker hormonnivån och du kan få flytningar och prickar som visar att du behöver använda dig av plan B. Dock ska man också ha med sig att det är väldigt vanligt att plan B behöver användas, även om du inte har utfört några fysiks ansträngande aktiviteter.

Det här var helt nytt för mig när jag hörde det men jag förstod också på en gång varför det är så noga med att ta sina mediciner så exakt som var tolfte eller var åttonde timma. Innan har jag tänkt att det inte kan spelar så stor roll om det blir sju timmar ena gången och 9 nästa. Så efter det ringer min mobil flera gånger om dagen för att påminna mig och hålla koll på att allt tas exakt när det ska.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie » 23 maj:  ”❤️”

  • Alexandra » 23 maj:  ”❤️ ❤️ ❤️”

  • Jenni » 23 maj:  ”Tänker på er ❤”

  • Maria » 23 maj:  ”❤ En stor kram”

  • Maria » Krig:  ”Har inga ord för hur detta måste kännas för er. ❤”

Bloggarkiv

Etikettmoln