Kvinnans ägg väljer sina spermier

Bild lånad från Stockholms Universitet Bild lånad från Stockholms Universitet

Jag har hört så många gånger att vissa par helt enkelt inte matchar varandra när det kommer till att få barn ihop. Om relationen löses upp och de båda sedan träffar någon annan är det vanligt att båda får barn utan några större omständigheter med sina nya partners. Och nu har förklaringen till detta kommit!

I förra veckan kom det ut artiklar efter att man på Stockholms universitet tillsammans med Manchester University forskat runt ägg och spermier. Där kom man fram till att med hjälp av kemiska signaler väljer kvinnors ägg sina spermier. Olika kvinnors ägg attraherar olika mäns spermier – och det är inte alltid partnerns spermier som ägget vill ha. Läs hela artikeln om hur kvinnans ägg väljer sina spermier här

– Vätska från en viss kvinna var bättre på att attrahera spermier från en viss man, medans vätska från en annan kvinna var bättre på att attrahera spermier från en annan man. Det visar att hur ägg och spermier interagerar beror på vilken specifik man och kvinna som är involverad, säger John Fitzpatrick. 

– Idén att ägg kan välja spermier är ny inom fertilitet. Forskning om hur ägg och spermier interagerar kan leda till framsteg inom fertilitetsbehandling, och kan kanske hjälpa oss förstå några av de fall där vi i dagsläget inte vet varför par är infertila, säger Daniel Brison, professor vid Manchester University NHS Foundation Trust och medförfattare till studien. 

Spännande forskning tycker jag! Och som sagt, det kan ju förklara en hel del i vissa fall där man som par försökt att få barn länge utan att det fungerar. Undrar när och hur man kan tillämpa denna nya upptäckt inom vården och på avdelningarna för reproduktionsmedicin? Om inte annat borde det ju kanske ingå i en fertilitetsutredning fram över. Får man reda på detta då kanske det inte är värt att göra IVF? Som så många gånger, nya upptäckter ger upphov till nya frågor.

Hoppas ni alla får en härlig midsommar!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie » 23 maj:  ”❤️”

  • Alexandra » 23 maj:  ”❤️ ❤️ ❤️”

  • Jenni » 23 maj:  ”Tänker på er ❤”

  • Maria » 23 maj:  ”❤ En stor kram”

  • Maria » Krig:  ”Har inga ord för hur detta måste kännas för er. ❤”

Bloggarkiv

Etikettmoln