Orättvisor i vården

Sedan årsskiftet har det varit tillåtet för ensamstående att få hjälp med donation. Men även om lagar och regler blir bättre är det fortfarande upp till varje landsting att prioritera och välja vilken typ av vård som ska få mer resurser. Det innebär ju inte att ett landsting kan välj att inte erbjuda vården, men de kan sätta åldersgränser och hur många försök man får som par eller som ensamstående vid hjälp med IVF och donationer tex.

I Göteborg är åldersgränsen 40 år för kvinnor, men det är ganska långa köer. I Malmö tex är köerna kortare, det för att man valt att satsa och kanske jobba på ett annat sätt. Men jag blir bedrövad när jag läser att Norrbottens läns landsting först nu ökat åldersgränsen till 40 år för hjälp med IVF efter att den tidigare varit vid 38 år.  Dessutom ökar de antalet gånger ett par har rätt att få hjälp till tre, vilket jag tror är det vanligaste.

Jag tycker det är fel att vården i Sverige kan skilja så mycket beroende på var du bor. Och det gäller ju inte bara IVF och donationer för att få barn. Det gäller ju flera olika typer av vård. Bör inte regler och riktlinjer vara samma över hela landet? Jag vet också att man tidigare lät gravida kvinnor gå över utsatt förlossningsdatum så långt som tre veckor i västra Götaland, medan man i Stockholm hade gränsen på två veckor. Nu har man ändrat i västra Götaland och det är även två veckor där. Det finns ju faktiskt risker med att gå över för länge.

Läser också i en artikel på gp.se (dock från 2017) att allt fler 40 plus-mammor ökar. Nästan dubbelt så många kvinnor föder barn efter 40 nu mot hur det var på 90-talet. I skolan får man lära sig mycket om preventivmedel , men det är ingen som pratar om eventuella konsekvenser med att skjuta upp familjebildningen. Många kvinnor som skaffar barn först i 40-årsåldern har en stabil ekonomi och ett stabilt förhållande. Men kroppen har åldrats och risken för havandeskapsförgiftning, högt blodtryck och graviditetsdiabetes ökar enligt artikeln. Dessutom läste jag en ännu äldre artikel om att kvinnor som får hjälp med IVF ofta behöver mer vård både innan och efter förlossningen.

Så med all denna fakta har jag svårt att förstå att man inte sattsar mer på denna typen av vård. Satsa på att korta köerna. Då hinner vi tjejer inte bli fullt så gamla. =) Fler kvinnor och par slipper att må dåligt över att det inte blir några barn. För det är oerhört psykiskt påfrestande att vänta och inte veta. Det är frustrerande att hamna efter alla sina vänner som lyckas bli gravida på egen hand. Så det är inte bara vården av de som väl blir gravida senare i livet som kostar mer, även medmänniskorna runt om kring oss mår kostar samhället och vården pengar. Och så kommer det alltid att vara så länge man inte sätter in mer resurser på denna typen av vård. Och samtidigt säger man att det föds för få barn. Det går inte ihop.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie » 23 maj:  ”❤️”

  • Alexandra » 23 maj:  ”❤️ ❤️ ❤️”

  • Jenni » 23 maj:  ”Tänker på er ❤”

  • Maria » 23 maj:  ”❤ En stor kram”

  • Maria » Krig:  ”Har inga ord för hur detta måste kännas för er. ❤”

Bloggarkiv

Etikettmoln