Nya regler kring donation

Från och med idag den 1 januari 2019 är det tillåtet att som par eller som ensamstående att ta emot hjälp med enbart donerade celler, det vill säga en embryodonation. Det innebär också att kravet på att det blivande barnet ska ha en genetisk koppling till minst en förälder vid assisterad befruktning tas bort. Det blir också tillåtet för andra kliniker än de svenska universitetssjukhusen att utföra donationsbehandlingar. Det tycker jag är ett stort steg framåt och åt rätt håll.

Det här gör ju att man inte längre kommer att behöva söka sig utomlands för att få hjälp när köerna i den svenska sjukvården är för långa. Dock måste ju sjukhusen och landstingen också välja att lägga pengar på den här typen av vård. För även om det kan hjälpa fler att få barn så kommer det i praktiken inte att hjälpa köerna som idag finns inom denna typen av vård. De kanske snarare blir ännu längre.

Motionen som antagits av regeringen har kallats för "Modernare regler om assisterad befruktning och föräldraskap". Men de kliniker som nu vill ge sig in på donationsmarknaden måste först bli godkända av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Jag har försökt hitta information om vad som kommer att gälla vid en embryodonation. Är det tillåtet för par i en IVF process att donera överblivna embryon? Eller är det bara embryodonation där det är två donationer som är okända för varandra som sätts ihop för att skapa ett embryo? Det finns ju för och nackdelar med båda vägarna.

Att få ett embryo från en IVF process innebär ju att embryot och det eventuella barnet kommit till av kärlek. Att det är två personer som längtat efter barn och fått hjälp. Embryot kom till för att det var meningen. Och det var ju det här jag fastnade för när jag var inne på att åka till Spanien för att få en embryodonation innan jag träffade Patrik. Du kan läsa mer om mina tankar kring embryodonation i ett tidigare blogginlägg.

Men genom att få embryon via en IVF process från andra par är risken att man för vidare problematiken med att kunna föröka sig och få barn. Genom att ta könsceller från två donatorer och undviker man att föra vidare svårigheten med att kunna få barn i framtiden. Jag hoppas i alla fall att detta kommer att hjälpa fler i samma situation som oss och där med fler par som får sin längtan och önskan om barn uppfyllda.

Här kan du läsa mer om regeringens beslut om modernare regler om assisterad befruktning:
Socialutskottets betänkande ang assisterad befruktning
 
Här kan du se ett inslag från SVT publicerat i oktober 2018 om de nya reglerna.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie » 23 maj:  ”❤️”

  • Alexandra » 23 maj:  ”❤️ ❤️ ❤️”

  • Jenni » 23 maj:  ”Tänker på er ❤”

  • Maria » 23 maj:  ”❤ En stor kram”

  • Maria » Krig:  ”Har inga ord för hur detta måste kännas för er. ❤”

Bloggarkiv

Etikettmoln