Ersättning

När vi kom hem från bröllopsresan hade vi fått ett brev från Försäkringskassan angående vår ansökan om erssättning för vård utomlands. När vi kom hem från bröllopsresan hade vi fått ett brev från Försäkringskassan angående vår ansökan om erssättning för vård utomlands.

Strax innan vår semester skickade vi in en ansökan till Försäkringskassan om ersättning för vård utomlands i samband med våra försök med äggdonation i Danmark. Jag har sedan tidigare kollat med Försäkringskassan att man kan söka ersättning för äggdonation eftersom det är så långa väntetider innan man får hjälp här hemma. Jag har också hört från lite olika håll att detta inte borde vara några problem och därför hade jag väl ganska goda förhoppningar om att det skulle gå bra. Vi kanske inte skulle få tillbaka allt, men lite grand i alla fall, det hade ju varit välkommet.
 
Så när vi kom hem från vår bröllopsresa nu i början av september låg det ett brev från försäkringskassan i den stora högen av post och reklam. Med lite förväntan och nyfikenhet öppnade jag brevet för att se vad det stod.

Avslag.
Jag kände besvikelsen komma. Visst, vi hade ju försökt ställa in oss på att får vi bara tillbaka lite så är det ju bra. Men ett avslag som innebär att vi inte skulle få nått, det hade jag nog inte riktigt räknat med. Vi hade ju scannat in alla kvitton, journaler och recept så noggrant för att det skulle bli rätt.

Men det som avgjorde det var att vi inte gjort någon ”beteendevetenskaplig utredning” i samband med äggdonationen. Detta utförs alltid i Sverige i samband med denna typ av vård och därför var kravet att detta också skulle ha gjorts i Danmark. Men vår läkare där har ju bara gjort en medicinsk bedömning och därför får vi ingen ersättning. ”För övrigt är behandlingen gjord som i Sverige, donatorn är öppen och ett embryo har förts tillbaka” står det i brevet.

I den svenska lagen står det att en skärskilld prövning är ett måste i samband med assisterad befrukning med donerade celler. Det fick vi ett utrag på i samband med avslaget, men inte någonstans på Försäkringskassans hemsida där man kan läsa om ersättning för vårt utomlands, har jag lyckats hitta denna information om att det krävs en exakt lika dan vård som hemma i Sverige. I Danmark verkar man ju inte göra denna beteendevetenskapliga utredning som ska utreda ett pars psykologiska och sociala förhållande som det så fint heter. 

Vi har några dagar på oss att överklaga eller lämna in synpunkter på beslutet, så vi får fundera på om och hur vi i ska göra. Men i vilket fall som helst, så hade vi ju åkt till Danmark och gjort de försök vi gjort, även om vi från början hade vetat att vi inte skulle få någon ersättning. Men lite surt känns det i alla fall.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie » 23 maj:  ”❤️”

  • Alexandra » 23 maj:  ”❤️ ❤️ ❤️”

  • Jenni » 23 maj:  ”Tänker på er ❤”

  • Maria » 23 maj:  ”❤ En stor kram”

  • Maria » Krig:  ”Har inga ord för hur detta måste kännas för er. ❤”

Bloggarkiv

Etikettmoln