Ett liv utan barn?

Ett liv utan barn? Det är inget vi önskar, men om det blir så tror jag det är viktigt att fylla sitt liv med andra roliga och minnesvärda stunder. Ett liv utan barn? Det är inget vi önskar, men om det blir så tror jag det är viktigt att fylla sitt liv med andra roliga och minnesvärda stunder.

Det är tio år seden jag gjorde mina första försök med att bli gravid. Att jag nu efter alla dessa år fortfarande inte har barn, var något jag aldrig kunde tro då. Men under alla dessa år har det också hänt massor i mitt liv. Både djupa dalar och höga toppar har passerat och visst finns det perioder under dessa år där jag inte försökt att bli gravid på grund av det som hänt.

Men efter två IVF-försök och två försök med äggdonation så är det klart att jag börjar fundera på om jag någonsin kommer att få barn. Jag har i många år haft en känsla av att det kommer att lösa sig, att jag kommer att bli mamma, men nu är jag inte längre lika övertygad. Men jag försöker också tänka på SVT:s serie ”Kampen för ett barn” där vi kan följa ishockeyspelarna Nisse Ekman och Danijela Rundqvist som försöker få barn via IVF. Där säger de ”Till alla som kämpar – ni kommer att greja det!” Kanske kommer vi att greja det.

Vad händer om jag inte får några barn? Ett liv utan barn. Kommer jag och Patrik klara det? Kommer vi få ett liv som vi ändå är nöjda med? Hur kommer jag att må och hur kommer att jag att hantera det faktum om det inte blir några barn? Ingen som ropar mamma och inga små fötter som kommer springandes. Ovillkorlig kärlek, men barn är också de som kan framkalla den största frustrationen. Hur kommer det kännas när man fyllt 60 och alla vänner kanske börjar få barnbarn? Hamnar jag utanför igen då? Så många frågor utan egentliga svar.

Ibland får jag känslan av att jag lurat Patrik. Tänk om vi inte blir föräldrar. Patrik vill ju så gärna ha barn. Det vill ju jag med! Men jag kan inte få egna barn. Vad har jag dragit in honom i? Vad har han egentligen valt att involvera sig i? Jag vet att inte har lurat honom. Jag berättade redan efter vår andra date hur det låg till. Just för att han skulle kunna välja. Just för att han skulle veta vad han gav sig på om han valde att fortsätta träffa mig och få eventuella känslor. Han visste precis vad han gav sig in på. Men ändå kan jag ibland känna att jag lurats. Och har kanske samtidigt svårt att förstå att han valde att gå vidare. Att han älskar mig och vill gifta sig med mig. Denna fantastika man som lyfte mig till skyarna och som älskar mig precis som jag är. Med eller utan barn.

Skulle vi inte få några barn tror jag att vi ändå kommer att få ett innehållsrikt liv. Vi gör många roliga saker redan idag och det kommer vi att fortsätta med. Vi fyller vårt liv med roliga och minnesvärda stunder och upplevelser. Det finns så mycket vi vill göra. Utan barn slipper vi tidiga månar på helgerna och man det blir inget körande till alla aktiviteter. Man får mer tid till sig själv och det man vill göra. Men det är klart att vi alltid kommer känna att det i så fall saknas något. Det måste vi i så fall hantera. Men jag tror att det blir lättare att hantera när vi vet att vi gjort allt man kunnat för att få ett barn, att vi tagit alla de chanser vi haft.

Man vet ju aldrig hur framtiden ser ut och vad som kommer att hända. Och det är nog tur det. Alla de olika val man gör i livet påverkat hur det ser ut i slutänden. Det gäller att försöka påverka i en så bra riktning som möjligt så mycket som det går. Styra över det som går att styra över. Men en sak har jag lärt mig i livet. Det blir sällan som man tänkt sig. Det går inte alltid att planera för vad ödet har med sig.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie » 23 maj:  ”❤️”

  • Alexandra » 23 maj:  ”❤️ ❤️ ❤️”

  • Jenni » 23 maj:  ”Tänker på er ❤”

  • Maria » 23 maj:  ”❤ En stor kram”

  • Maria » Krig:  ”Har inga ord för hur detta måste kännas för er. ❤”

Bloggarkiv

Etikettmoln