Jenny är en hjälte

KIT.se har intervjuat Jenny som donerat ägg under tre år. Bild lånad av KIT.se KIT.se har intervjuat Jenny som donerat ägg under tre år. Bild lånad av KIT.se

Jag hittade nyligen en artikel om Jenny Rasmusen som donerat ägg under tre års tid. Artikeln är visserligen ett år gammal, men ändå så aktuell.

I Sverige får man inte donera ägg eller spermier för att tjäna pengar. Det ska ske genom en så kallad altruistisk handling, alltså i ett osjälviskt och hjälpsamt syfte. Som man får du 550 kr för en donation och som kvinna får du 5600 kr när du donerar ägg. Det ska täcka förlorad arbetsinkomst och resor. Men i många fall täcker det nog inte ens det. Dock har landstingen i Skåne en ersättning på 11,000 kr. Det har också gjort att deras köer minskat en hel del.

Jenny har under tre år och sex donationsomgångar donerat totalt 113 ägg. Hon får bara veta om det leder till en graviditet och ett fött barn. Ingenting mer. Anledningen till att hon donerar ägg säger hon sig vara att hon mött många äldre människor som inte har några barn fastän de har velat. Nu finns det ju så många fler möjligheter att få barn än det fanns då och varför då inte hjälpa andra att få barn, säger hon. Tänk om fler kunde göra som Jenny! Läs hela artikeln om Jenny Rasmusen på KIT.se

Det pratas ju inte så mycket om ägg donation och jag tror att många kvinnor inte ens tänker på att man kan göra det. Det gjorde inte jag heller innan jag hamnade här själv. Därför tror jag att bristen på ägg i vissa landsting hade minskats om man hade pratat om det mer så att fler får upp medvetandet och tanken på att det finns. I Göteborg är kön som allra längst, men det beror ju inte bara på bristen av ägg, utan även att det området inte prioriteras inom landstinget. Dom får helt enkelt inte mer pengar för att kunna bedriva den delen på ett bättre sätt.
 
Alla som donerar måste genomgå en medicinsk och psykologisk undersökning. Som donator ska man vara under 35 år för att få lov att donera. Dessutom kan man i Sverige inte välja om man är en öppen eller stängd donator, vilket säker gör att många drar sig för att donera. I Sverige måste du nämligen vara en öppen donator, vilket innebär att eventuella barn kan komma att ta kontakt efter att de fyllt 18 år. Dock har man som donator inga förpliktelser eller ansvar för de barn som kommer till när man donerar. Detta krav har man då man i Sverige är väldigt mån om barnen och att de ska ha rätt att få veta sitt ursprung. Men skulle man ändra på reglerna skulle det nog vara fler som skulle kunna tänka sig att donera och fler skulle kunna få hjälp.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie » 23 maj:  ”❤️”

  • Alexandra » 23 maj:  ”❤️ ❤️ ❤️”

  • Jenni » 23 maj:  ”Tänker på er ❤”

  • Maria » 23 maj:  ”❤ En stor kram”

  • Maria » Krig:  ”Har inga ord för hur detta måste kännas för er. ❤”

Bloggarkiv

Etikettmoln