Öppen eller stängd donator

Öppen eller stängd donator? Vi har valt en öppen äggdonator för att vårt eventuella barn ska kunna ta reda på sitt ursprung om så önskas. Öppen eller stängd donator? Vi har valt en öppen äggdonator för att vårt eventuella barn ska kunna ta reda på sitt ursprung om så önskas.

Det finns många frågor att ta ställning till när man försöker få barn via donation. En av dem är öppen eller stängd donator. I Sverige kan man inte välja om man vill ha öppen eller stängd donator då alla som donerar i Sverige måste vara en öppna donatorer. Men åker man till Danmark, som jag och Patrik valde att göra, kan man välja hur man vill ha det.

En öppen donator innebär att barnet vid 18 års ålder kan få reda på vem som donerat, och där med också få reda på den genetiska och kopplingen. Det för att man i Sverige ser till barnets intresse och att det ska ha rätt till få veta sitt ursprung. Det är också därför man idag kräver att mins en av föräldrarna måste bistå med sina egna celler. Dock håller man just nu på att diskutera det och till årsskiftet 2019 kanske det blir tillåtet med embryodonation i Sverige. Läs mer i mitt tidigare blogginlägg ”Embryodonation till Sverige?

Som mottagare av de donerade äggen kan man där emot aldrig få reda på vem som donerat, även om man väljer öppen donator. Donatorn kan heller aldrig få reda på vem som tagit emot de donerade äggen eller sperman oavsett om de väljer att vara en öppen eller stängd donator. Vill man absolut veta vem som donerar eller vem man donerar till måste man i så fall ha en egen donator som då kan vara en syster eller en vän.

Om man väljer en stängd donator kan barnet aldrig få reda på vem som donerat, och där med heller aldrig få veta nått om sitt ursprung.

Det är lite billigare att välja en stängd donator, och det beror helt enkelt på att det är lättare att hitta personer som kan tänka sig att donera om de kan välja att bli en stängd donator. Men priset i detta fall har aldrig varit en faktor för min del. Jag bestämde mig ganska så tidigt för att jag ville ha en öppen donator, även när jag var inne på att försöka få barn på egenhand innan jag träffade Patrik.

Jag som i de flesta fall har varit ganska så öppen om min situation kände också att mitt barn absolut ska få veta hur det har kommit till. Det kommer aldrig att vara en hemlighet. Och då vill jag även kunna ge mitt barn chansen att kunna ta reda på vem det är som donerat och var de genetiska banden egentligen finns. För min del skulle det kännas egoistiskt att då välja en stängd donator. Inget barn ber om att få komma till, det är helt och hållet ett beslut från andra som gör att vi ens finns till. Och då kan man väl ge barnet en chans att få reda på sitt ursprung om det vill? Det är det minsta jag kan göra känner jag.

Men det finns många som väljer en stängd donator oavsett om man gör det som par eller som ensamstående kvinna. Som ensamstående kanske man känner att ”Det här är min resa, någonting jag väljer att göra. Det är mitt barn och ingen annans.” Därför kanske man också väljer att ta en stängd donator. Som par kanske man inte pratar om det öppet bland sina familjer och sina vänner. Man kanske tycker att det känns för jobbigt eller så är det helt enkelt för känsligt. Och då kanske man inte heller tänker berätta för barnet hur det egentligen kommit till.
 
Det finns forskning som visar på att det är ganska så få barn som faktiskt tar kontakt med den som donerat. Men det är utifrån de som vet om att de kommit till genom donation. Man tror att mörkertalet är stort då det är många som faktiskt inte vet om att de kommit till genom ägg eller spermadonation. Men om alla som kommit till den vägen hade fått reda på det, kanske siffrorna hade sett annorlunda ut.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie » 23 maj:  ”❤️”

  • Alexandra » 23 maj:  ”❤️ ❤️ ❤️”

  • Jenni » 23 maj:  ”Tänker på er ❤”

  • Maria » 23 maj:  ”❤ En stor kram”

  • Maria » Krig:  ”Har inga ord för hur detta måste kännas för er. ❤”

Bloggarkiv

Etikettmoln