Äggdonation i Danmark

En paus på vägen till Danmark för vårt första besök på kliniken sommaren 2017. En paus på vägen till Danmark för vårt första besök på kliniken sommaren 2017.
Efter att vi satt oss i kö till äggdonation här hemma i Sverige visste vi att det skulle ta 1,5-2 år innan vi skulle kunna få hjälp. Det är lång tid att vänta och framför allt när vi båda börjar närma oss 40 år. För efter 40 får man nämligen ingen hjälp med varken IVF eller donation i Sverige. Därför började vi titta på andra allternativ. Jag viste sedan tidigare att man kan få hjälp i Danmark, och det ganska så omgående. Det fanns inga direkta kötider och dessutom har de en högre åldergräns. Dock får man betala.

Varför skulle vi inte ge det en chans innan det blev vår tur här hemma? Tänk om vi kunde få barn lite tidigare, det hade ju varit fantastiskt! Så vår strategi blev just det. Att prova Danmark innan, skulle det inte fungera och inte bli något barn så hade vi en backupp hemma. Då hade vi ju också försökt på annat håll och gjort vad vi kunnat för att det här ska gå vägen.
 
Vi tog kontakt med kliniken som fanns i Köpenhamn. Visst kunde vi få hjälp. Det som behövdes göras var att ta en hel del prover, bland annat HIV och hepatit. Där efter skulle vi skicka ner resultatet tillsammans med mina tidigare journaler. Ett kort tag efter att vi fått ordning på alla papper och kliniken i Danmark tagit emot dem fick vi svar. Vi var välkomna ner för ett första möte.

Vi bokade en tid lite längre fram och valde att åka under sommaren 2017 när vi ändå hade semester. Nervösa och spända inför mötet klev vi innanför dörren på kliniken. Vi skulle prata om hur det går till, urval och garantier.
 
Om vi valde att gå vidare var vi garanterade ett dugligt befruktat ägg för insättning från vår äggdonator. Patrik skulle givetvis vara den biologiska pappan. Ibland kunde det finnas några fler och då skulle de äggen frysas in. Vi fick inte se några bilder på några donatorer, men vi kunde sätta önskemål som kliniken sedan skulle försöka matcha på så gott det gick. Ju fler önskemål eller krav, desto svårare kunde det bli att hitta en donator som passade in.
 
Just då när vi satt där och pratade om det här så kände jag att det inte spelade någon större roll hur donator såg ut. Blond, mörk eller rödhårig. Kort eller lång, det spelade ingen roll. Det som då förvånade mig var att läkare sa att de flesta väljer bort rödhåriga för det vill man inte ha. Varför inte det undrar jag? Vad spelar det för roll? Jag tycker rött hår är jättefint! Jag kan verkligen inte förstå varför rödhåriga donatorer väljs bort. Så bara för det ville jag nästan allt mer ha en rödhårig donator!
 
Bara några dagar efter att vi kommit hem från Danmark får vi ett mail. De har en donator till oss.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie » 23 maj:  ”❤️”

  • Alexandra » 23 maj:  ”❤️ ❤️ ❤️”

  • Jenni » 23 maj:  ”Tänker på er ❤”

  • Maria » 23 maj:  ”❤ En stor kram”

  • Maria » Krig:  ”Har inga ord för hur detta måste kännas för er. ❤”

Bloggarkiv

Etikettmoln