Barn på egen hand

I den nya lägenheten fanns en klädkammare med fönster som först när jag flyttade in blev ett litet arbetsrum. Här skulle det sedan, om det gick vägen, blir ett litet barnrum. I den nya lägenheten fanns en klädkammare med fönster som först när jag flyttade in blev ett litet arbetsrum. Här skulle det sedan, om det gick vägen, blir ett litet barnrum.
Mitt liv hade fått en mycket plötslig vändning. Min sambo och livspartner hade gjort slut. Den första tiden var oerhört jobbig. Vi skulle komma överens om hur vi skulle göra med huset och vem som skulle ha vad samtidigt som jag skulle bearbeta det som hade hänt. Men efter ett tag så övergick min sorg till ilska. Jag blev förbannad för att han inte gav oss en chans till. Och det var bra. För då blev jag inte längre lika känslomässig i våra diskussioner.

En period växlade jag mitt boende och bodde varannan vecka hos min syster. Det för att vi skulle få paus från varandra då det är jobbigt att bo under samma tak när man inte längre är tillsammans.
Men i slutet när vi fick sålt huset och vi båda skulle packa och flytta bodde vi båda två under samma tak och det gick riktigt bra. Vi hade det faktiskt ganska trevligt ihop vissa stunder. Det är klart att man många gånger vara nära på att kalla honom för ”Älskling”, men efter ett tag så gick det också ganska så bra. I slutänden så blev vår separation bra. Jag började även att inse vissa saker som gjorde att jag till och med i bland kunde tycka att det som hade hänt kanske faktiskt var bra.
 
Samtidigt började jag fundera på hur jag ville att mitt liv skulle se ut fram över. I processen att komma vidare i livet bestämde jag mig ganska så snart för att försöka få barn på egen hand i stället. Av den anledningen letade jag också efter en lämplig lägenhet som antingen hade ett stort vardagsrum där jag skulle kunna ha en säng eller ett stort sovrum så att jag och mitt lilla barn skulle kunna sova i samma rum lite längre. Ännu bättre var det om det fanns en liten klädkammare med fönster som då skulle kunna användas som sovrum eller barnrum.
 
I mitt letande hittade jag efter ett tag en jättefin lägenheten på Hisingen i Göteborg som hade just den lilla klädkammaren med fönster som jag allra helst ville ha. Köket var dessutom nyrenoverat och resten av lägenheten var också i bra skick. Det skulle bli perfekt.
 
För att kunna få barn på egen hand skulle jag vara tvungen att söka hjälp utomlands. Vid den här tiden var det inte tillåtet för ensamstående kvinnor i Sverige att få hjälp med att skaffa barn själva, så det var uteslutet. Och i mitt fall skulle jag dessutom behöva både ägg- och spermadonation, vilket inte heller är tillåtet i Sverige. Nyligen har man dock börjat diskutera detta på regeringsnivå och eventuellt kommer det nu att bli tillåtet till årsskiftet. Läs mer om det i mitt tidigare blogginlägg ”Embryodonation till Sverige

Jag hittade istället en klinik i Spanien som erbjöd hjälp med embryodonation. Och så skulle jag kunna välja mellan att ta två olika donatorer och skapa ett embryo efter det, eller att ta emot ett embryo som blivit över efter en IVF-process mellan ett par.
 
Först tänkte jag att jag skulle ta två olika donatorer, men sedan bestämde jag mig för att i så fall ta ett embryo som kommit till genom en IVF-process hos ett par. Dels var det billigare, men den största anledningen var faktiskt att det i så fall kommit av en anledning. Det har kommit till av kärlek då det varit ett par som längtat efter barn som sedan valt att donera vidare de embryon som blivit över. Det skulle ge mitt barn en bra anledning till varför det hade kommit till. Det hade inte enbart varit min vilja i så fall.
 
Att försöka få barn på egen hand är inget självklart val. Det är tusen tankar och funderingar. Det innebär att man inte får någon avlastning från sin partner, att man får ta alla vakna nätter själv och man får ta all vab själv. Men längtan efter barn var så stor och jag kände att jag ändå har ett nätverk runt om kring mig som skulle stötta och hjälpa mig. Jag hittade också några böcker om att skaffa barn på egen hand via donation i andra länder, vilket gav mig perspektiv och även en insyn i hur mitt barn eventuellt skulle kunna tänka och känna över att komma till på det här sättet. Operation Barn skriven av Marie Granmar och Den befriande familjen av Josefin Olevik. Kan stark rekommendera dessa böcker om man funderar på att skaffa barn på egen hand via spermiedonation eller embryodonation.
 
Det är inte heller en självklarhet att skaffa barn på egenhand utifrån att barnet i fråga inte kommer att få växa upp med en pappa. Är man en egoist som skaffar barn själv? Vad ska barnet säga? Det har ju aldrig bett om att få komma till. Å andra sidan har ett barn mellan en kvinna och man heller aldrig bett om att få komma till. Det finns många barn som bara lever med en förälder av många olika anledningar och många gånger har dessa barn det ändå väldigt bra. Skulle mitt barn känna att det hade fått det bra? En annan tanke som slog var att om jag längre fram skulle träffa en man, men att det av någon anledning skulle ta slut, så skulle jag inte behöva dela på vårdnaden. Jag skulle ändå få träffa mitt barn hela tiden. Jag skulle i så fall inte missa halva uppväxten. Det känndes väldigt bra.
 
Dock tog jag aldrig kontakt med kliniken då jag tänkte att jag skulle avvakta lite. Först skulle jag flytta och komma i ordning i lägenheten och landa i mig själv efter allt som hade hänt. Och mitt beslut skulle få sjunka in så att jag verkligen var 100% säker på att det var det här jag skulle göra. Jag hade ju inte tiden att gå vänta på en man hur länge som helst. Och vem vill ha en tjej som vet att hon inte kan få egna barn? Nej, det är nog bäst att agera själv så länge jag har möjligheten. Skulle det inte ta sig och inte bli något barn. Då skulle jag i alla fall veta att jag hade gjort vad jag kunnat för att få det barn jag så länge längtat efter. Det skulle bli lättare att hantera.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie » 23 maj:  ”❤️”

  • Alexandra » 23 maj:  ”❤️ ❤️ ❤️”

  • Jenni » 23 maj:  ”Tänker på er ❤”

  • Maria » 23 maj:  ”❤ En stor kram”

  • Maria » Krig:  ”Har inga ord för hur detta måste kännas för er. ❤”

Bloggarkiv

Etikettmoln