Äggdonation från någon jag känner?

Jag funderde mycket på om jag ville ha ägg från någon jag känner eller om de kanske var bättre att få donerade ägg från en okänd donator. Jag funderde mycket på om jag ville ha ägg från någon jag känner eller om de kanske var bättre att få donerade ägg från en okänd donator.

Många tankar börjar rulla när man sätts i situationen om äggdonation. Då det var ca 2 års kö för att få hjälp inom den svenska vården (i alla fall inom Västra Götalandsregionen) är det klart att man börjar fundera på vilka vägar man kan ta för att korta den tiden så mycket som möjligt. Skulle vi stå kvar i den långa kön, eller skulle vi ställa oss i kö i ett annat landsting? Skulle vi se om vi kunde få hjälp i något annat land eller skulle vi rent av börja överväga adoption. Det fanns ju trots allt inga garantier att de skulle bli ett barn bara för att vi får hjälp med äggdonation.

Om vi kunde bidra med en egen donator i form av en vän eller syster, så kunde kötiden kortas, men med hur mycket kunde de inte riktigt svara på. Vi skulle då också kunna välja mellan en direktdonation där vi skulle få vår väns ägg eller en trepartsdonation där min egen donators ägg skulle gå till en annan person och jag skulle få andra ägg istället. Men det valet är ju väldigt mycket upp till den som donerar tycker jag. Den som donerar för att hjälpa sin vän eller syster kanske tycker att det känns okej om äggen går direkt till den man känner, men inte alls tycker det känns ok att ge sina ägg till en trepartsdonation. Skulle de känna sig pressande att hjälpa till i vetskapen om att det skulle hjälpa mig att få det barn jag längtar efter så mycket lite fortare? Om de skulle säga nej, skulle de då känna att de nekar mig ett barn? Det är så svårt! Jag ville inte utsätta någon för det.

Min syster erbjöd sig omgående att donera ägg till mig. Hon som från början innan jag ens visste att jag skulle behöva hjälp med äggdonation, har erbjudit sig att bära ett barn åt mig om så skulle behövas.(Läs mer om min systers erbjudande i mitt blogginlägg Älskade syster. ) Men med de regler som finns idag är hon för gammal, trots att hon fött tre fullt friska barn själv. Gränsen för en äggdonator är 35 år och hon ska helst ha fött egna barn. Min syster är 6 år äldre än mig och när det här med äggdonationen blev känt för mig del var jag 36 år.
 
Men den största frågan var egentligen – Ville jag ha ägg från någon jag känner? Fördelen skulle ju vara att jag skulle veta var ifrån det kommer och man skulle kunna förstå beteenden, likheter och olikheter. Men vad är det som säger att ens barn blir som en själv bara för att man är den genetiska mamman? Absolut ingenting faktiskt. Det är ju väldigt vanligt att barn blir olikt sina föräldrar både i beteende och i utseende. Så det var inget hållbart argument kände jag.
 
Så hur skulle det kännas när barnet väl är fött med ägg från en vän eller min syster? Jag funderade på om jag kanske skulle känna en enorm tacksamhetsskuld som jag aldrig skulle kunna betala tillbaka. Jag funderade också på om jag skulle känna att det är hennes barn egentligen och att jag bara lånar det. Eller skulle jag få en sådan enorm prestationsångest över min uppfostran och om vännen som donerat verkligen skulle tycka att jag gjorde rätt till det barn som egentligen var genetiskt bundet till henne?
 
Men det vara inte bara tacksamhetsskuld och prestationsångest som kom upp i mina tankar. Även det blivande barnets kontakt med den som donerat, om jag skulle ta emot ägg från någon jag kände, kom upp i huvudet. Tänk om de två skulle få en jättebra kontakt. Med mina egna ägg hade jag bara tyckt att det hade varit roligt om mina barn får bra kontakt med mina vänner. Men med donerade ägg från en vän skulle den kontakten troligtvis kännas oerhört jobbig och en känsla av att det ändå inte blev mitt barn.
 
Jag insåg tillslut efter alla dessa funderingar att jag inte ville ha ägg från någon jag känner. Och då ville jag inte heller utsätta mina vänner för frågan om att donera i ett trepartsbyte där deras ägg skulle gå till någon annan, och samtidigt kanske få dem att känna sig pressade till att säga ja för att hjälpa mig. Jag skulle helt enkelt få vänta tills det blev min tur i den vanliga kön för att få ägg från en okänd donator där jag aldrig kommer att få redan på vem det är och samtidigt se över mina möjligheter att få hjälp någon annan stans.
 
Men barnet kanske ni tänker. Barnet kanske vill veta vem de kommer ifrån. Har du inte tänkt på det? Jo, massor. Och för mig är det viktigt att mitt barn kan få reda på var ifrån de kommer så långt det är möjligt. Och tar man emot äggdonation i Sverige har barnet alltid rätt att få reda på vem som donerat den dagen det fyller 18 år. Jag som förälder kan däremot aldrig få reda på det.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie » 23 maj:  ”❤️”

  • Alexandra » 23 maj:  ”❤️ ❤️ ❤️”

  • Jenni » 23 maj:  ”Tänker på er ❤”

  • Maria » 23 maj:  ”❤ En stor kram”

  • Maria » Krig:  ”Har inga ord för hur detta måste kännas för er. ❤”

Bloggarkiv

Etikettmoln