Embryodonation till Sverige?

I kvällens nyhetssändning (26/3 2018) i SVT Aktuellt pratade man om att embryodonation kanske snart är tillåtet i Sverige. Äntligen säger jag!

Sverige har länge hållit fast vid att minst en förälder ska ha genetisk anknytning till ett barn som kommer till via donation. Men nu är man alltså beredd att släppa på det kravet. Det skulle i så fall innebära att kvinnor i samma situation som mig kan få hjälp i Sverige med att få barn även om de är ensamstående. Att man då äntligen har tagit upp frågan på allvar är bra. Vi är många som behöver hjälp på olika sätt. Och många som behöver hjälp väljer att åka utomlands istället just för att kötiderna idag är så långa. Dessutom har man tiden emot sig. I sverige utför man inte donation eller ivf på kvinnor som är över 40 år. Och ofta kan det bli känt att man behöver den här typen av hjälp när man börjar närma sig den åldern.

I inslaget på SVT Aktuellt fick vi möta Hillevi Hertz som önskat barn i över 20 år. Idag är hon tvillingmamma tack vare embryodonation i Ryssland. Jag kan så väl relatera till hennes känsla när tyngden och sorgen släppte när hon bestämde sig för att åka till Ryssland för att försöka få barn på egen hand. Känslan när man har hittat en lösning på problemet och den längtan efter barn som funnits så länge. Idag är hon mamma till två glada fyraåringar. Du kan även läsa en längre intervju med Hillevi här.

I inslaget på nyheterna fick vi också möta Cilla Holm som driver podden ”Jag vill ha barn”. Hon är nu gravid efter att även hon fått en embryodonation i Ryssland. Hon säger att hon kommer att bli barnets biologiska mamma, men inte den genetiska mamman. Och jag gillar det resonemanget. Det fick mig inse att det är precis så det är. Blir jag en dag mamma så är det via äggdonation och jag kommer ju i så fall bära barnet, jag kommer att föda barnet och jag kommer att amma barnet. Jag kommer att vara med från första början och knyta band till det nya lilla livet.

För är det viktigt att det finns genetiska band egentligen? Är inte kärlek, längtan och engagemang viktigare? Ett barn som kommer till via IVF eller donation är så oerhört efterlängtat.  Samma sak om ett barn är adopterat, och då finns ju inte heller några biologiska band till föräldrarna.
 
Jag menar inte med dessa ord att barn som kommer till på naturlig väg inte är önskade och efterlängtade. Jag vet mycket väl att de allra flesta barn som föds oavdett hur de kom till är oerhört efterlängtade och önskade. Men det är väl också det som är det viktigaste? Inte den genetiska anknytningen. Det finns ju också så många barn som bara bor och träffar en av sina genetiska föräldrar, eller som bor hos andra människor än sina föräldrar, som har det lika bra som barn med båda sina genetiska föräldrar i närheten. Det jag vill säga är att jag tror inte att den biologiska kopplingen är den viktigaste utan att man får känna kärlek omtanke och att man är önskad och välkommen.
 
När jag fick reda på att jag inte kunde få egna biologiska barn och när jag kort där efter blev singel började jag själv fundera på vad jag nu skulle göra. Skulle jag försöka få barn på egen hand? Det jag visste i så fall var att det inte skulle kunna ske i Sverige. Vid den tiden var ju inte ens spermiedonation till ensamstående eller lesbiska par tillåtet.

I Danmark skulle jag inte heller kunna få hjälp då de har samma regel som i Sverige, med minst en genetisk förälder. Minst en person i föräldrarskapet måste alltså bidra med sina egna celler och det kräver ju att man är två. Så jag började titta på att åka till Spanien, som också är ett av de länder som tillåter embryodonation, och bestämde mig för att det skulle bli min väg till barn. Sedan har resan till Spanien inte blivit sav eftersom jag innan jag han åka dit träffade Patrik, som jag idag bor ihop med. Vi har istället valt att försöka få barn via äggdonaton nu när vi är två.

Men i samma veva som jag beslutade mig för att försöka få barn på egen hand hittade jag två böcker som handlade just om detta, att skaffa barn på egen hand. Operation Barn skriven av Marie Granmar och Den befriande familjen av Josefin Olevik. Kan stark rekommendera dessa böcker om man funderar på att skaffa barn på egen hand via spermiedonation eller embryodonation.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie » 23 maj:  ”❤️”

  • Alexandra » 23 maj:  ”❤️ ❤️ ❤️”

  • Jenni » 23 maj:  ”Tänker på er ❤”

  • Maria » 23 maj:  ”❤ En stor kram”

  • Maria » Krig:  ”Har inga ord för hur detta måste kännas för er. ❤”

Bloggarkiv

Etikettmoln