Är det inte dags snart?

- Är det inte dags snart?
- Akta dig, det smittar!
Det är några av kommentarerna och frågorna jag fått under åren från alla möjliga håll. Folk som inte tänker på vad en sådan kommentar kan ställa till med. Det finns så många par som försöker få barn där det inte vill sig. Det tar tid. Man står i kö för att få hjälp på olika sätt. Man längtar och man kämpar! Man känner sig så ledsen och så frustrerad. Man kämpar med sin besvikelse.  Man kämpar för att hålla hoppet uppe! Så när kommentaren med att det kanske vore dags kommer är det så oerhört sårande och opassande.
 
Tidigare när jag hälsat på släktingar eller kompisar som fått barn och man håller det där lilla knytet i famnen så har jag också fått kommentaren ”Akta dig, det smittar!” Tänk om en liten baby i famnen kunde smitta av sig till att skapa en annan graviditet, så fantastiskt det hade varit!
 
Personer som slänger ur sig frågor och kommentarer på detta sätt förstår nog inte hur dumt det är. Det förstår inte hur mycket det kan såra och hur jobbigt det kan vara. Som mottagare av dessa kommntarer känner man sig pressad och stressad. Vad ska man svara? Det bästa hade ju varit att svara som det är. Då hade nog många blivit tysta eftersom de inte räknar med ett sådant svar. Men man svarar ju inte med fakta i det här läget eftersom man inte alltid vill hänga ut sig själv på det sättet. Man står där, ler tillbaka, och svarar nått i stil med ”Ja, kanske det, vi får väll se” eller ”Nej inte just nu, kanske lite längre fram”.
 
Om man absolut måste ställa en fråga om barn så är det bättre att fråga om personen vill ha barn. Men då måste man också vara beredd på svaret och acceptera det, även om svaret blir att man inte vill ha barn. Annars är det bättre att inte fråga alls.
 
För faktum är ju att det finns ju även de som inte vill ha barn och de får också dessa kommentarer om att det är dags snart. Men att säga att man inte vill ha barn är svårt. Många människor blir nämligen väldigt provocerade av det och börjar förklara för de som inte vill att de kommer att ånga sig när de blir äldre och att ”det kommer att gå över”.
 
Kommentarer som ”Jag skulle inte kunna tänka mig ett liv utan barn, hur skulle det se ut? Nej usch vad tråkigt livet skulle vara då” kommer gärna om någon säger att de inte vill ha barn eller om man svarar att det kanske får komma lite längre fram.  
 
Men personen som valt att inte skaffa barn vill inte höra att den andre anser att man har ett tråkigt liv som valt bort barn. Man kanske har ett oerhört bra liv, precis så som man vill ha det. Och det är ju i så fall helt fantastiskt!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Marie » 23 maj:  ”❤️”

  • Alexandra » 23 maj:  ”❤️ ❤️ ❤️”

  • Jenni » 23 maj:  ”Tänker på er ❤”

  • Maria » 23 maj:  ”❤ En stor kram”

  • Maria » Krig:  ”Har inga ord för hur detta måste kännas för er. ❤”

Bloggarkiv

Etikettmoln